Διεύθυνση: Πάρ. Λεωφ. Βουλιαγμένης 62, Αργυρούπολη
Τηλέφωνο: 212 121 3472

Ωράριο Εργασίας

Δευ – Παρ: 09.00 – 21.00
Σάββατο μόνο για επείγον:
10.00 – 14.00

Κλείστε ραντεβού

Στείλτε email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Βιογραφικό

Μάθετε περισσότερα για την Χρύσα Βαφειάδη

Οστικό οίδημα και φυσικοθεραπεία. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Το οστικό οίδημα ή αλλιώς οίδημα του μυελού των οστών δημιουργείται συνήθως μετά από τραυματισμό στο οστό. Ο τραυματισμός αυτός μπορεί να συνοδεύεται από κάταγμα αλλά μπορεί και όχι. Το οστικό οίδημα είναι λιγότερο σοβαρό από το κάταγμα σαν τραυματισμός από μόνο του.

Όταν ακούμε την λέξη οίδημα το μυαλό μας πάει κατευθύαν στην εικόνα ενός μαύρου και πρισμένου δέρματος. Στην περίπτωση όμως του οστικού οιδήματος αυτό δεν ισχύει.

Το οστό αποτελείται από πολλούς διαφορετικούς ιστούς. Καλύπτεται αρχικά από το περιόστεο και εκεί όπου ενώνονται τα οστά μεταξύ τους υπάρχει ένα στρώμα χόνδρου.Το σημείο αυτό ονομάζεται υποχόνδριο οστό. Μέσα στο οστό στα πιο βαθιά στρώματα υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται μυελός. Περιλαμβάνει τον μυελό των οστών και έναν ινώδη ιστό που ονομάζεται δικτυωτός. Στη περίπτωση του κατάγματος όλος ο δικτυωτός ιστός σπάει ενώ στο οστικό οίδημα υπάρχει τραυματισμός σε ένα μόνο κομμάτι του.

Οστικό οίδημα

Ο όρος οστικό οίδημα είναι σχετικά καινούργιος και αυτό λόγω του ότι η διαγνωστική μέθοδος της μαγνητικής τομογραφίας (MRI) έχει γίνει γνωστή και αυτή τα τελευταία χρόνια και ο μόνος τρόπος διάγνωσης οστικού οιδήματος είναι η MRI δεν γίνεται με ακτινογραφία όπως τα κατάγματα.

Κατηγορίες οστικού οιδήματος

bone-fracture-foot-leg-male-patient-being-examined-by-woman-doctor-hospital-https://www.vafeiadi.gr/wp-content/uploads/περιστατικα.png-vafeiadi-physio

Τα οστικά οιδήματα διακρίνονται σε׃

 • Πρωτοπαθή όπου η βλάβη είναι αγνώστου ή αβέβαιης βλάβης
 • Δευτεροπαθή όπου είναι αποτέλεσμα άλλων καταστάσεων όπως φλεγμονή, λοίμωξη,κακοήθεις, τραυματισμοί
 • Οστεονέκρωση όπου το οίδημα καταλήγει σε κατάρευση του φλοιού και παραμόρφωση της άρθρωσης και χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση
 • Παραδοσιακή οστεοπόρωση μονήρης ή πολλαπλή, Εμφανίζεται κυρίως στο ισχίο αλλά και το γόνατο. Προσβάλλει άτομα από 30-70 ετών χωρίς εμφανή αιτιολογία
 • Παροδική οστεοπόρωση εγκυμοσύνης. Προσβάλλει νεαρές εγκύους συνήθως στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και στην γαλουχία

Κλινική εικόνα οστικού οιδήματος

Το πρωτοπαθές οστικό οίδημα εμφανίζεται με πόνο στα κάτω άκρα και κυρίως στο ισχίο, γόνατο, αστράγαλο και άκρο πόδα. Ο ασθενής μπορεί να είναι ασυμπτωματικός σε κάποιες περιπτώσεις και να διαγνωστεί μόνο με μαγνητική τομογραφία (MRI). Όταν όμως υπάρχουν συμπτώματα ο πάσχων αναφέρει πόνο αιφνίδιο πόνο μέτριο ή έντονο που σταδιακά αυξάνεται και επηρεάζει και την λειτουργικότητα του ατόμου όπου δυσκολεύεται στη βάδιση και γενικά στην φόρτιση του μέλους. Κατα τη διάρκεια του ύπνου ο πόνος δεν είναι συχνό φαινόμενο. Συνήθως δεν υπάρχει ιστορικό τραύματος.Στην ψηλάφηση συνήθως υπάρχει πόνος και ιδιαίτερα στην πλήξη με το νευρολογικό σφυρί. Συνήθως το οστικό οίδημα συνοδεύεται από ανταλγική βάδιση και το εύρος κίνησης συνήθως δενν επηρεάζεται αλλά υπάρχει πόνος σε ακραία εύρη.Ακόμα η δύναμη των μυών δεν επηρεάζεται συνήθως.

Αντιμετώπιση οστικού οιδήματος

 • Ανάπαυση του μέλους
 • Χρήση πάγου συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα 10 με 15 λεπτά, κάθε 3-4 ώρες. Ο πάγος χρησιμοποιείται για 2-3 ημέρες από την ημέρα τραυματισμού ή μέχρι να υποχωρήσει το οίδημα.
 • Αποφόρτιση μέλους
 • Ηλεκτροθεραπεία για την μείωση του πόνου
 • Βιατμίνη K και C
 • Φυσικοθεραπεία που περιλαμβάνει χρήση ραδιοσυχνότητας και διαμαγνητικής αντλιας
 • Λήψη φαρμάκων μείωσης του πόνου
 • Η κατανάλωση ενός σημαντικού συστατικού του φρέσκου ανανά η Bromelain είναι ένα πρωτεϊνικό πεπτικό ένζυμο που βοηθά στην θεραπεία ποικίλων τραυματισμών συμπεριλαμβανομένων και των οστικών οιδημάτων.
 • Κάποιες φόρες ανάλογα τις συμβουλές του ιατρού συνιστάται περπάτημα με πατερίτσες

tecarterapia-https://www.vafeiadi.gr/wp-content/uploads/περιστατικα.png-vafeiadi-physio

Χρόνος Ίασης

Το πόσο γρήγορα θεραπεύεται το οστικό οίδημα εξαρτάται καθαρά από τη σοβαρότητα του αρχικού τραυματισμού αν υπάρχει. Συνήθως όμως Τα συμπτώματα αργούν να υποχωρήσουν και συνήθως διαρκούν από 3-18 μήνες. Πρόσφατη μελέτη των Bocks SS et all βρήκαν σε κάποιες έρευνες πως ο χρόνος αποκατάστασης κυμαίνεται σε 11-16 μήνες follow up με MRI έλεγχο και σε ποσοστό 88% και σε άλλες από 6-12 μήνες.